Groen start petitie voor slimme verkeerslichten aan de fietssnelweg in Ruisbroek en Lot

09 December 2021

Groen start petitie voor slimme verkeerslichten aan de fietssnelweg in Ruisbroek en Lot

De afdelingen van Groen in Sint-Pieters-Leeuw en in Beersel starten op groenspl.be/groenlicht een petitie die vraagt om slimme verkeerslichten voor fietsers te plaatsen aan de kruisingen van de fietssnelweg F20 in Ruisbroek en Lot.

Jeroen Steeman, Groen-gemeenteraadslid in Sint-Pieters-Leeuw: "De Fietssnelweg F20 tussen Brussel en Halle is een van de drukste van het land. Toch werd aan het Sasplein in Ruisbroek de voorrang voor fietsers onlangs weer teruggedraaid. Voor Groen is de veiligheid van fietsers topprioriteit. Zij verdienen een veilige oversteekplaats en daarom pleiten we voor het snel plaatsen van slimme verkeerslichten in Ruisbroek."

​Kis De Greef, Groen-gemeenteraadslid in Beersel: "Ook aan de Stationsstraat in Lot is het gevaarlijk oversteken voor fietsers. De gemeente Beersel beloofde een verkeerslicht te plaatsen, maar helaas staan we vandaag nog geen stap verder."

Steeman en De Greef pleiten voor het plaatsen van dynamische verkeerslichten in Ruisbroek en in Lot, net zoals verderop in Lembeek. Dit is een verkeerslicht dat automatisch op groen springt als er fietsers willen oversteken. Zij kunnen zo comfortabel en veilig doorrijden. Voor auto's wordt het op die manier ook duidelijker dat ze voorrang dienen te verlenen.

Bij de heraanleg van de fietssnelweg werd er door de betrokken gemeenten uitgebreid onderzoek gedaan en is er een werkbezoek afgelegd naar Nederland. Daarbij werd duidelijk dat er gekozen kon worden voor voorrang voor fietsers of voor een dynamisch verkeerslicht.

Steeman: “In Ruisbroek werd er eerst gekozen voor voorrang voor fietsers, maar het gemeentebestuur maakte de onnavolgbare beslissing om dat plotseling weer terug te draaien - omdat automobilisten zich niet aan de verkeersregels hielden. Daardoor is het er voor fietsers alleen maar onveiliger geworden.”

De petitie is online te ondertekenen via groenspl.be/groenlicht.