Wat Sint-Pieters-Leeuw kan doen voor vrede in Oekraïne

07 April 2022

Wat Sint-Pieters-Leeuw kan doen voor vrede in Oekraïne

We zijn geschokt door door de brute agressie van Poetins regime in een soeverein land als Oekraïne. Vanzelfsprekend moeten we de Oekraïense vluchtelingen die ook naar Sint-Pieters-Leeuw komen opvangen en zorgen voor onderwijs en onderdak. Maar we moeten ook onszelf in de spiegel durven kijken. Door onze verslaving aan fossiele brandstoffen financieren we Poetins regime.

Opvang en ondersteuning

De gemeenteraad van maart 2022 besprak de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor onze gemeente. Het bestuur maakt zich op om vluchtelingen op te vangen en te ondersteunen. Zo worden appartementen in het complex aan de Bezemstraat weer bewoonbaar gemaakt. Groen hoopt dat het ook zal lukken om kinderen snel passend onderwijs te bieden.

Alle fracties steunden de verklaring van de vereniging van Europese steden en gemeenten die de inval van Rusland in Oekraïne veroordeelt. Vanzelfsprekend steunt Groen deze verklaring, maar we hebben wel de opmerking gemaakt dat we onszelf ook in de spiegel moeten durven aankijken.

Verslaving

Want het is onze verslaving aan fossiele brandstoffen: gas, olie en uranium, waarmee we Poetins oorlog financieren. Als wij hier in het veilige België echt iets willen doen om de oorlog te stoppen, dan moeten we onze inspanningen om energie-onafhankelijk te worden verhogen. We moeten versneld onze woningen isoleren, overstappen op hernieuwbare energie en inzetten op meer openbaar vervoer, meer fietsers en voetgangers en minder gemotoriseerd verkeer. Dan dragen we als gemeente echt ons steentje bij. 

Als Groen blijven we ons hiervoor inzetten, op alle politieke niveaus.

Wat kun je ondertussen zelf doen?

Op de website van de gemeente staat een overzicht, onder andere van de inzameling door de Oekraïense ambassade.