Groen wil overlast door vrachtverkeer Vlezenbeek aanpakken

26 September 2022

Groen wil overlast door vrachtverkeer Vlezenbeek aanpakken

“We moeten actie ondernemen om zware vrachtwagens uit het centrum van Vlezenbeek te weren”

Als het aan Groen Sint-Pieters-Leeuw ligt, is het binnenkort gedaan met de overlast door doorgaand vrachtverkeer in Vlezenbeek. Gemeenteraadslid Jeroen Steeman dient donderdag op de gemeenteraad een voorstel in om door middel van ANPR-camera’s de tonnagebeperking van 7,5t aan de Pedestraat en Vlezenbeeklaan te handhaven.

UPDATE do 29 sept: In antwoord op ons voorstel meldde de burgemeester dat er technische bezwaren zouden zijn om met ANPR-camera's de tonnagebeperking te handhaven. Omdat we honderd procent zeker van willen zijn dat ons voorstel uitvoerbaar is, zijn we in overleg met de burgemeester om dat uit te klaren. We hebben het voorstel voorlopig ingetrokken, maar zullen het later weer opnieuw indienen.

“We moeten actie ondernemen om zware vrachtwagens uit het centrum van Vlezenbeek te weren”, stelt Steeman. “Bewoners melden regelmatig gevaarlijke situaties als te grote vrachtwagens tijdens de ochtendspits - als kinderen naar school stappen of fietsen - de rotondes proberen te nemen. Ze vrezen voor ongelukken.”

De problematiek van het verkeer op de Noord-Zuidas in Sint-Pieters-Leeuw (van Vlezenbeek via Sint-Pieters-Leeuw naar Lot) staat donderdag op de agenda van de gemeenteraad. Het voorstel van het gemeentebestuur is om ANPR-camera’s te plaatsen om de maximumsnelheid van 50 km/u te handhaven.

Groen stelt donderdag in een amendement voor om zo snel mogelijk in een testopstelling met ANPR-camera’s ook de tonnagebeperking te handhaven. Er zijn voorbeelden waar deze tonnagebeperking succesvol wordt toegepast. Die functie kan dan later worden overgenomen door de vaste camera’s.

Steeman: “Volgens het gemeentebestuur hoort vrachtverkeer nu eenmaal thuis op de Pedestraat en Vlezenbeeklaan. Daar ben ik niet mee akkoord. Vrachtverkeer heeft een prima route via de ring R0 - het hoort niet thuis op een landelijke weg in een dorpskern. Ik hou mijn hart vast dat het niet een keer gruwelijk mis gaat op de rotondes die niet ingericht zijn op vrachtverkeer.”

Aangezien voor zwaar vrachtverkeer snelheid de belangrijke reden is om door Vlezenbeek centrum te rijden, is het niet de verwachting dat ze nog kleinere landweggetjes als sluipweg nemen, die zou de tijdwinst teniet doen. Daarnaast is het een drogreden om te stellen dat er op de as Pedestraat-Vlezenbeeklaan niet gehandhaafd kan worden omdat er dan op een andere plek nog meer camera’s moeten komen.

  • Buurtbewoners kunnen hun opmerkingen over verkeersveiligheid en vrachtverkeer in Vlezenbeek doorgeven via deze website.