Een slimme kilometerheffing levert veel op - ook voor de Vlaamse Rand

28 Januari 2021

Een slimme kilometerheffing levert veel op - ook voor de Vlaamse Rand

Donderdagavond debatteerde de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw over de Brusselse slimme kilometerheffing. De Groen-fractie steunt de plannen omdat het ervoor zorgt dat autogebruikers een eerlijkere prijs betalen op basis van hun gebruik, terwijl het files en luchtvervuiling doet afnemen.

“Iedereen heeft baat bij betere mobiliteit, Brusselaars en niet-Brusselaars. Het betekent minder files, gezondere lucht, een groter aanbod aan duurzame alternatieven. Ik zou graag zien dat ook Vlaanderen autogebruik fiscaal eerlijk zou belasten”, reageert Groen-Gemeenteraadslid Jeroen Steeman.

De Groen-fractie stemde dan ook tegen de motie van de meerderheid die voorlag, waarin meteen gedreigd werd met juridische procedures.

Steeman: “Het klopt dat er een oneerlijke situatie dreigt te ontstaan. Maar daar kunnen we zelf - hier in Vlaanderen - iets aan doen. Terwijl Brussel het beste openbaar vervoer van het land heeft, bezuinigt de Vlaamse regering op dienstverlening in de Vlaamse Rand. Als een pendelaar moeite heeft om z’n werk te bereiken, dan ligt dat niet aan Brussel, maar aan falend Vlaams beleid.”

Steeman merkt op dat juist pendelaars uit Sint-Pieters-Leeuw de optie hebben om aan de grens met Brussel over te stappen op het openbaar vervoer. De parking aan Coovi zal buiten het gebied vallen waar de kilometerheffing gaat gelden. Daar kunnen Leeuwse pendelaars dus ‘gratis’ naartoe. Ook het station van Ruisbroek biedt een prima verbinding met Brussel.