Groen wil in Sint-Pieters-Leeuw meer aandacht voor einde Tweede Wereldoorlog
23 April 2023
“Op 8 mei 1945 kwam er in Europa een eind aan een oorlog, gedreven door fascisme. Het zou goed zijn om die dag te herdenken en onze vrijheid te vieren”
Groen Sint-Pieters-Leeuw stelt voor om in de gemeente jaarlijks meer aandacht te besteden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. “Op 8 mei 1945 kwam er in Europa een eind aan een oorlog, gedreven door fascisme, waarin in België vele duizenden slachtoffers vielen. Het zou goed zijn om die dag te herdenken en onze vrijheid te vieren”, aldus Jeroen Steeman, fractievoorzitter van Groen in Sint-Pieters-Leeuw.
De donkere jaren in onze Europese geschiedenis, waarin mensen niet vrij waren om te zeggen en te doen wat ze wilden, had ook gevolgen voor Sint-Pieters-Leeuw. Inwoners werden afgevoerd en vermoord om hun afkomst, geloof of geaardheid. Maar er werden ook inwoners gered: bekend is het verhaal van Zuster Marie Stanislas die veertig kinderen redde, maar er waren ook veel individuele initiatieven van families die kinderen opvingen.
Meer reden dan ooit om te herdenken
Steeman: “Vandaag is er meer reden dan ooit om de historische dag van 8 mei te herdenken, zeker nu we in Europa opnieuw met oorlog worden geconfronteerd. Onverdraagzaamheid tegen mensen die anders zijn, lijkt toe te nemen. Opkomen voor vrede en verdraagzaamheid en het vieren van onze vrijheid blijft meer dan ooit nodig.”
Groen doet op de gemeenteraad van donderdag 27 april het verzoek aan de gemeente om initiatief te nemen om de gevolgen van fascisme te herdenken en vrijheid, vrede en verdraagzaamheid te vieren. Het voorstel tot besluit is bewust breed geformuleerd, zodat de gemeente de ruimte en vrijheid krijgt om het idee een invulling te geven, het liefst in samenwerking met politieke fracties, verenigingen en het brede sociaal-culturele middenveld.
Struikelstenen plaatsen
“We denken onder andere aan het plaatsen van struikelstenen op plekken waar inwoners woonden toen ze werden afgevoerd”, zegt Steeman. “Ook zou CC Coloma zich kunnen aansluiten bij het Vlaamse initiatief om rond 8 mei een lezing te organiseren. Scholen kunnen werken rond het redden van de veertig kinderen door Zuster Marie Stanislas.”
Enkele suggesties
- De gemeente maakt in samenwerking met met de gemeentelijke werkgroep voor Streek- en Volkskunde, de archiefdienst en externe organisaties een zo volledig mogelijk overzicht van alle Leeuwse slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog vielen: Joodse inwoners, verzetsstrijders, militairen, etc.
- Plaatsen in Sint-Pieters-Leeuw die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog worden aangeduid door borden, een wandelroute of struikelstenen.
- De bibliotheek zet op 8 mei boeken over de Tweede Wereldoorlog en de strijd tegen fascisme in de kijker.
- De gemeente biedt een burgerbudget of personele ondersteuning aan activiteiten die inwoners of verenigingen organiseren in het kader van het vieren van het eind van de Tweede Wereldoorlog.
- De scholen in Sint-Pieters-Leeuw worden aangemoedigd om rond 8 mei te werken aan het thema van de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld rond de persoon van Zuster Marie Stanislas of families die kinderen opvingen.
- CC Coloma sluit zich aan bij de andere Vlaamse cultuurhuizen om een avondprogramma te voorzien rond de herdenking van de verzetshelden tijdens WOII en de bevrijding van de Duitse bezetting
Reactie
In antwoord op ons voorstel, antwoorde het college dat het de doelstelling steunt, maar liever mikt op 2025 als groter herdenkingsjaar. Daar gaan we als Groen mee akkoord, maar we verzoeken wel om al voor volgend jaar de eerste activiteiten te voorzien.