Maak van de Makro-site een bruisende klimaatneutrale woonwijk

23 Februari 2023

Maak van de Makro-site een bruisende klimaatneutrale woonwijk

“De Makro-site geeft ons een unieke gelegenheid om te bouwen aan een nieuwe groene klimaatneutrale wijk, waarin we wonen, werken en ontspannen met elkaar combineren.”

De fractie van Groen in Sint-Pieters-Leeuw stelt voor om van de Makro-site een bruisende klimaatwijk te maken. “Dit is de kans om Leeuw te verrijken met een nieuwe duurzame wijk met woningen, winkels, dienstverlening en plaats voor ontspanning”, aldus Groen-gemeenteraadslid Jeroen Steeman.

“Het terrein van de Makro in Zuun is maar liefst 8,7 hectare groot, dat is een enorm gebied in het hart van onze gemeente”, zegt Steeman. “Het geeft ons een unieke gelegenheid om te bouwen aan een nieuwe groene klimaatneutrale wijk, waarin we wonen, werken en ontspannen met elkaar combineren.”

Betaalbaar wonen

De Makro-site ligt centraal in onze gemeente. Er zijn scholen vlakbij en het station van Ruisbroek ligt op slechts vijf minuten fietsen. Een snelle berekening leert ons dat 400 nieuwe woningen op de site haalbaar moet zijn. Als we kiezen voor 50% sociale woningbouw, dan voldoen we daarmee in één klap aan de eisen die de Vlaamse overheid ons stelt. En die we nu dus niet halen. Daarnaast is er nog ruimte voor kleine winkels, een dokterspraktijk, een kinderdagverblijf, cultuurcentrum, noem maar op.

Terwijl de vraag om betaalbare huisvesting toeneemt, heeft Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) moeite om meer dan een miljard euro beschikbaar voor sociale wonen te besteden. Als we als gemeente met een goed plan komen, dan moet financiering geen probleem zijn.

Sluikstort en overlast

Na de sluiting van de Makro-winkel aan de Bergensesteenweg liggen parking en winkelpand er verlaten bij. Sluikstort en overlast liggen op de loer. Steeman: “Dat de huidige Makro-site in haar huidige vorm, met een enorm pand en een megaparking niet kan blijven bestaan, is kristalhelder. Als de gemeente geen actie onderneemt, blijven we jaren aankijken tegen een troosteloze asfaltvlakte.”

Steeman steunt de actie van het gemeentebestuur om sluikstort aan te pakken, maar roept tegelijkertijd op om niet alleen aan symptoombestrijding te doen: “Het is natuurlijk nog afwachten hoe de afhandeling van het faillissement verder verloopt, maar de gemeente zou alvast haar intentie moeten uitspreken om meer te doen met de site.”

Gewestplannen

Volgens de gewestplannen heeft de site nu alleen een dienstverleningsbestemming, die eigenlijk alleen grootwinkelbedrijven toelaat. Het is zaak om snel de procedure op te starten om tot een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) te komen, eventueel in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester.

Steeman roept alle inwoners van Sint-Pieters-Leeuw op om te durven dromen over de ideale invulling van de Makro-site: “Het is onze opdracht om te zorgen dat het terrein niet verwaarloost, maar dat we als gemeente de kans grijpen om iets moois neer te zetten.”

Suggesties zijn welkom via [email protected]