Groen Sint-Pieters-Leeuw pleit voor ruilboekenkasten

27 April 2021

Groen Sint-Pieters-Leeuw pleit voor ruilboekenkasten

Als het aan Groen ligt, komen er in Sint-Pieters-Leeuw een aantal ruilboekenkasten. In deze kastjes kunnen inwoners vrij boeken meenemen en zelf ter beschikking stellen.

Gemeenteraadslid Natacha Martel doet het voorstel op de aanstaande gemeenteraad: “Boekenruilkasten maken lezen aantrekkelijker en laagdrempelig. Ze brengen boeken dichter bij mensen, zijn een goedkoop en duurzaam alternatief om aan taal- en leesbevordering te doen binnen onze gemeente.”

In Vlaanderen zijn er momenteel honderden ruilboekenkasten, waaronder in Beersel, Drogenbos en Halle. Het is de bedoeling dat de kastjes worden bijgehouden door vrijwilligers. Van hen wordt gevraagd om het kastje netjes te houden, om defecten te signaleren en om de kastjes eventueel aan te vullen.

“Op deze manier geven we gelezen boeken een tweede, derde of vierde leven. Een mooi signaal tegen onze wegwerpcultuur. Uit onderzoek blijkt dat drie op de vier gebruikers een boek leest dat ze normaal niet zouden oppakken. Een ruilboekenkast opent je wereld”, besluit Martel.