Groen pleit voor speelstraten voor Leeuwse jeugd

18 Mei 2022

Groen pleit voor speelstraten voor Leeuwse jeugd

Veel gemeenten bieden tijdens de zomermaanden inwoners de mogelijkheid om hun straat tot een speelstraat te maken. Zo'n mogelijkheid ontbreekt nog in Sint-Pieters-Leeuw. De fractie van Groen stelt voor om deze zomer een pilotproject te starten om te onderzoeken onder welke voorwaarden inwoners van Sint-Pieters-Leeuw speelstraten kunnen aanvragen. Het voorstel wordt besproken op de gemeenteraad van donderdag 19 mei.

Groen-raadslid Jeroen Steeman: “Buitenspelen maakt kinderen gelukkig en gezond. Ze bewegen meer en leren van elkaar. Omdat er in een speelstraat geen doorgaand verkeer mogelijk is, kunnen niet alleen kinderen, maar ook hun ouders of anderen de straat gebruiken om te spelen, te sporten, om elkaar te ontmoeten. Zo versterkt een speelstraat de sociale cohesie van de buurt.”

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is een straat die tussen bepaalde tijden over de volledige breedte wordt voorbehouden voor spelen. Spelende kinderen en voetgangers hebben er voorrang op alle weggebruikers. Een speelstraat is geen extra kinderopvang, ouders blijven verantwoordelijk. Bewoners van de straat kunnen natuurlijk nog naar hun huis, maar moeten stapvoets rijden.

“Iedere zomer zie ik in zoveel andere gemeenten mooie initiatieven waarbij bewoners het voortouw nemen om iets te organiseren voor hun buurt. Zoiets moeten we ook in Sint-Pieters-Leeuw voor elkaar kunnen krijgen”, aldus Steeman. 

Aan het begin en einde van een straat worden hekken geplaatst waarin wordt aangeduid dat het om een speelstraat gaat die tijdens de speeltijd niet open is voor doorgaand verkeer. Een speelstraat kan door bewoners aangevraagd worden voor maximaal 14 dagen tijdens de maanden juli en augustus. Voor de aanvraag van een speelstraat moet minimaal 50% van de bewoners akkoord gaan met de aanvraag en de straat mag geen doorgaande weg zijn.

Update: aangenomen

Het voorstel is op de gemeenteraad van donderdag 19 mei in gewijzigde vorm aangenomen. Het gemeentebestuur gaat samen met de jeugddienst en dienst mobiliteit onderzoeken wat er mogelijk is.