Gemeenteraad mei 2020

09 Juni 2020

Gemeenteraad mei 2020

De gemeenteraad van donderdag 28 vond nog op afstand plaats, maar ook met een aantal raadsleden in de raadszaal. Een overzicht van de belangrijkste punten.

šŸ— Bouwstop

Het grote onderwerp op de agenda was de bouwstop, het voorgenomen besluit om geen nieuwe wegen goed te keuren bij nieuwe verkavelingen, zo zou er tot 2025 geen grote stukken open ruimte bebouwd kunnen worden. Als Groen-fractie steunen we uiteraard dit voorstel. We wezen er wel op dat het zaak is om nu niet stil te blijven zitten, maar om er voor te zorgen dat we de open ruimte ook blijvend behouden en publiek toegankelijk te maken. Opmerkelijk: De fracties van PF en OpenVLD steunden het voorstel niet.

We feliciteerden ook de inwoners van Negenmanneke die zo hard actie hebben gevoerd tegen de verkaveling aan de Bezemstraat/Brusselbaan. Dankzij hun inzet moest het college wel in actie komen. Onze suggestie voor de gemeente is om te onderzoeken of deze groene ruimte aangekocht kan worden om bijvoorbeeld buurttuintjes of een eetbos aan te leggen.

šŸŒž Energiecoƶperatie

Helaas was er geen steun voor ons voorstel om te onderzoeken of een energiecoƶperatie een interessante vorm is om zonnepanelen op de daken van gemeentelijke gebouwen te financiƫren. Burgemeester en schepenen hadden een lang verhaal nodig om uit te leggen dat volgens hen een energiecoƶperatie niet sociaal is en de gemeente geld zou kosten. Weer een keer dat de mooie woorden van het college over duurzaamheid alleen op papier bestaan, maar in de werkelijkheid amper invulling krijgen.

šŸš² Fietsstraten

Het college is niet van plan om snel actie te ondernemen om extra fietsstraten aan te leggen. Er wordt gewerkt aan een update van het mobiliteitsplan dat eind van het jaar klaar moet zijn. Wij hadden juist voorgesteld om al in de zomervakantie extra fietsstraten aan te leggen rondom scholen, zodat vanaf september kinderen alvast veiliger naar school kunnen.