Gemeentebestuur laat fietsers in de kou bij gevaarlijke oversteek fietssnelweg Ruisbroek

22 December 2023

Gemeentebestuur laat fietsers in de kou bij gevaarlijke oversteek fietssnelweg Ruisbroek

Groen is ontgoocheld over het besluit van het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw om fietsers aan de oversteek van fietssnelweg F20 in Ruisbroek definitief geen voorrang te geven. “Een onbegrijpelijk besluit”, stelt Groen-gemeenteraadslid Jeroen Steeman. “Hierdoor blijft een onduidelijke en bovendien gevaarlijke situatie voor fietsers voortbestaan."

De Fietssnelweg F20 tussen Brussel en Halle is een van de drukste van het land. Bij de aanleg van de F20 is met provincie en andere betrokkenen afgesproken om de vlotte doorstroming van fietsers prioriteit te geven. Steeman: “De gemeente schendt deze afspraken nu en loopt zelfs het risico om de flinke subsidie van 90 duizend euro terug te moeten betalen. Bij de provincie zijn ze alleszins niet te spreken over deze solo-actie van de gemeente.”

Paniek

Een paar maanden na de opening van de nieuwe fietssnelweg, kreeg het gemeentebestuur een brief van de politie dat automobilisten zich niet aan de verkeersregels hielden. “Toen schoot de burgemeester vol in paniek”, legt Steeman uit. In plaats in overleg met provincie en fietsersbond maatregelen te nemen om de oversteek béter te beveiligen, draaide hij - zonder enig overleg - de situatie terug. “Daardoor is het er voor fietsers nu alleen maar onveiliger geworden. Volgens een ondervraging van de provincie vindt meer dan 90% van de fietsers de oversteek nu gevaarlijk.” Een mening die gedeeld wordt door verkeersexperts en leden van de fietsersbond.

Knelpunten

Steeman is niet te spreken over het signaal dat uitgaat naar fietsers met dit besluit. “De gemeente zegt nu: fietsers, trek jullie eigen plan maar.” En dat zien we op meer plekken in de gemeente, vervolgt Steeman. “Met een foto in de krant staan als er een nieuw fietspad wordt aangelegd is niet moeilijk, maar we maken pas echt vooruitgang als we met prioriteit gevaarlijke knelpunten aanpakken. Het wordt hoog tijd dat we fietsers als verkeersdeelnemers echt serieus gaan nemen in deze gemeente.”

Ook Vlaams parlementslid Stijn Bex van Groen vindt de beslissing van de burgemeester onbegrijpelijk. Hij zal minister van mobiliteit Lydia Peeters vragen om in overleg met de gemeente toch een oplossing uit te werken waarbij de fietsers op deze belangrijke fietssnelweg toch voorrang krijgen.