Afbraak openbaar vervoer treft Vlezenbeek

04 Januari 2024

Afbraak openbaar vervoer treft Vlezenbeek

👉 Groen wil beter en goedkoper openbaar vervoer, zodat iedereen zich vlot, veilig en goedkoper kan verplaatsen. 

Vanaf 6 januari start de volgende fase van basisbereikbaarheid, de grote hervorming van het openbaar vervoer - waarbij 3000 bushaltes geschrapt worden. Ook in onze gemeente heeft dit gevolgen: bus 141 van Lennik via Vlezenbeek naar Brussel wordt geschrapt. 

Dat het concept ‘vervoer op maat’ soelaas biedt als een reguliere lijn verdwijnt, blijkt ondertussen een sprookje: het komt niet beschikbaar in onze gemeente. Ook zien we nog niks van andere beloftes: comfortabele hopin-punten om makkelijk van fiets naar bus over te kunnen stappen. Volgens de schepen van Mobiliteit kan het tot 2030 duren voordat de hopin-punten beschikbaar zijn.

Ondertussen proberen we ons vervoer te vergroenen: we willen een modal shift maken waarbij mensen de auto laten staan en overstappen op bus of fiets. Het is ons een raadsel hoe dat moet gebeuren zonder aanvullende investeringen. Nu bereiken we zelf het tegenovergestelde.

De reizigers van bus 141 blijven letterlijk alleen achter. Ze moeten straks kilometers lopen naar een andere bus- of metrohalte. Inmiddels is een petitie voor het behoud van lijn 141 al 500 keer ondertekend. De initiatiefnemers ontvingen pas na aandringen van de Groen-fractie antwoord van het gemeentebestuur.

Groen pleit voor beter en goedkoper openbaar vervoer. Zo maken we van de ecologische keuze de gemakkelijkste en goedkoopste keuze. Dat is goed voor de planeet én voor je portemonnee. Dat is eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt.

✍️ Teken nu de petitie tegen de afbraak van ons openbaar vervoer.